src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Exodus - Julie Bertagna


Exodus - Julie Bertagna



Med tanke på mitt yrke läser jag med jämna mellanrum en del ungdomslitteratur och denna gång blev det Exodus. I boken får vi följa den 15 åriga flickan Mara Bell som växer upp under enkla förhållanden på ön Wing. Havet runt ön stiger hela tiden och stormar tvingar öborna att leva inomhus stora delar av året. Det mesta av den gamla världen har slukats av havet och öborna ser för varje år hur större och större delar av ön försvinner i vågorna. Mara har en cyberviz, en liten apparat som låter henne fly tillvaron på ön för att ge sig ut i väven, en cybervärld tungt influerad av William Gibson, där hon hittar ledtrådar om den gamla världen. Under en av sina resor möter hon en cyberräv som berättar om väldiga städer byggda för att klara av översvämningarna och med hjälp av denna information lyckas Mara övertyga sina kamrater på ön att lämna sina hem och ge sig ut i båtar för att söka säkerhet i de stora fantastiska städerna.
Maras resa går från ön till ett flytande flyktingläger utanför staden New Mungo, därifrån vidare till Nedandömet, en glömd värld under den nya staden, och till sist in i själva staden. Sista delen av hennes resa får ni läsa om själva.

Berättelsen är ett ambitiöst projekt där vi får stifta bekantskap med många olika folkgrupper, personer och miljöer i en mörk framtid. De olika mötena väcker en hel del moraliska resonemang och frågor som Mara måste ta ställning till, bl.a. tror trädruvarna, ett folk som lever i samklang med naturen i Nedandömet, att hon är utvald att rädda deras folk undan undergång, något som Mara inte är helt bekväm med. Ett återkommande tema är hur olika folkgrupper ser ner på varandra och hur meningslös tillvaron är för de priviligierade jämfört med de som måsta kämpa för sin överlevnad.
Trots att Mara bara är femton och har en begränsad förståelses för sin omvärld för hon ganska avancerade resonemang t.ex. om varför bara män hyllas i historieskrivningen. De flesta resonemangen klaras dock av på några meningar och lämnas sedan, läsaren behöver sällan fråga sig själv vad han eller hon tycker om de frågor som behandlas och moralen känns ganska ofta en aning påklistrad. Detta beror naturligtvis på att boken är riktad till ungdomar men med tanke på bokens längd, 350 sidor, och de många olika miljöerna känns det ändå som om boken kräver en någorlunda avancerad läsare som hade klarat av lite svårare frågeställningar. Om boken istället hade varit uppdelad i två eller tre volymer hade den varit perfekt för även de med lite mindre läsvana.

 

Jag gjorde misstaget att läsa boken översatt till svenska och tyvärr har det smugit sig in lite för många rent språkliga missar. Dessutom fungerar inte riktigt alla ord, jag tänker speciellt på rörelseverben vizza zippa m.m., på svenska. Jag anar även att vissa anagram och ordlekar går oss svenska läsare helt förbi. Hursomhelst: Bokens handling är intressant, huvudpersonen är lite för präktig och de olika miljöerna är intressanta men eftersom att det är ett ganska högt tempo hade jag hellre sett färre, bättre beskriva, miljöer. Likväl kan jag rekommendera boken till yngre läsare som vill läsa något annat än klassiker.   


Det finns två uppföljare till boken, Zenith & Aurora, som jag ev. kommer att läsa, men då blir det på orginalspråk. Jag återkommer.

Författarens hemsida:
http://www.juliebertagna.com/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0