src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Ticket to Ride - Europe

 
 


Om man står med asken till Ticket to Ride i handen så förstår man ganska snart att det handlar om tåg, bilden, titeln och lite bilder på baksidan skvallrar om detta. Första gången jag såg spelet trodde jag att man som spelare skulle resa runt i europa och komma först till sitt mål eller liknande, men det du gör som spelare är att bygga tåglinjer.
 


Blå spelare väntar på rätt kort för att bygga Zagreb - Sarajevo.

Reglerna är så enkla att de kan förklaras på 5 minuter för en ny spelare, varje runda får du som spelare dra två tågkort med olika typer av vagnar. Har du tillräckligt många tågvagnar av en viss sort får du bygga räls mellan två städer. Om du t.ex. vill bygga sträckan mellan Zagreb och Sarajevo på bilden här ovan behöver du tre röda vagnkort, så enkelt är det.
Det börjar bli trång i mitteleuropa.
 
Poäng får du för färdigbyggda sträckor, beroende på hur långa de är, och för speciella resor som du drar i början av spelet. Du får några olika kortresor, låt säga London till Paris, och en långresa, kanske Paris till Moskva. För att länka ihop dessa städer krävs det att du bebygger fler än en linje och när du kan uppvisa att du har upprättat en förbindelse mellan de två städerna på ditt kort får du lite trevliga bonuspoäng. Skulle du tvärt om inte lyckas sammanbinda dina mål får du minuspoäng i slutet av spelet, oftast tillräckligt många för att placera dig hopplöst sist.
Spelet finns i olika versioner, här ser ni Europa-versionen.
 
Eftersom man bara får bygga en sträcka i taget så kan det vara svårt att slutföra ett projekt om det är fler spelare i rörelse i området där du försöker bygga. Flera gånger tvingas du planera om dina rutter när dina motståndare bebygger sträckor du länge suttit och tittat på eller när du helt enkelt inte får tag i det där sista svarta kortet du behöver. Lyckas du sen dra din långresa via destinationerna på dina kortresor och slår två flugor med samma grytlock är du på god väg att vinna.
 
I all sin enkelhet är spelet både roligt och spännande. Det är ett av de där få spelen som får mig att svettas och får pulsen att gå upp trots att det är turbaserat (tur som i turn, inte som i luck, för den oinsatte). Med tanke på de fantastiskt enkla reglerna är det ett tacksamt alternativ att plocka fram om man inte har tid att förklara regler hela kvällen och det passar både yngre och äldre spelare. Om man blir sugen på mer så finns det en expansion med resor inom städer och andra versioner av spelet som utspelar sig i andra delar av världen, t.ex. finns det en version av spelet som utspelar sig i Sverige... Haparanda - Boden nästa.
 
 
Länk till orginalversionen av spelet på Board Game Geek hittar ni här.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0