src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Manga Monday Neon Genesis Evangelion 6-8





I bok 6 är det återigen ganska mycket av piloternas civila liv i fokus. Shinji tvingas av Asuka att hjälpa Toji med en skolromans och undertiden har en hel NERV-bas utplånats och en fjärde EVA-maskin är under levernas till Japan. Just den här blandningen av fjortonåringar-flörtar-med-varandra-i-skolan och världen-går-snart-under i en och samma serie känns igen från t.ex. Harry Potter, men jag tycker ändå att kontrasten blir tydligare här, delvis p.g.a. att berättaren inte kommenterar det. Toji får veta att han är utvald att bli pilot till den fjärde EVA-maskinen och han söker stöd hos Shinji men när han väl synkar upp med maskinen visar det sig att maskinen är infiltrerad av fienden och de båda vännerna tvingas att indirekt strida mot varandra i en mycket laddad strid. Striden är avgörande både utifrån världen-går-snart-under- och fjortonåringar-i-plugget-perspektivet, dessutom väldigt spännande och överraskande!

I bok 7 kommer hotet från apostlarna allt närmare NERVs högkvarter och organisationen liksom resten av världen står på randen till utplåning. Ovetandes om detta brottas Shinji med skuldkänslor, sin fars förnekande av honom och förvirrade pliktkänslor. Ryoji Kaji, en avspänd womanizer som figurerat i serien ett tag, pratar med Shinji och berättar om sin barndom. Denna berättelse ger oss mer information om den händelse som kallas Second Impact och som var starten på hotet från apostlarna. Vi får även veta mer om Misato men viktigast är att en anekdot om hur Ryoji, då han var i samma ålder som Shinji, förrådde sin bror leder fram till att Shinji kan hitta ett sätt att hantera sina skuldkänslor.
Striderna i denna och den förra boken får läsaren att känna allvaret i situationen. Hotet från apostlarna blir värre och värre och för varje strid förlorar NERV mer mark och resurser, striderna är alltså inte som i många andra serier obligatoriska actionsekvenser med utrymme för karaktärsutveckling utan istället det som driver handlingen framåt. Om det finns någon filosofistudent därute så rekommenderar jag denna bok då Ryojis resonemang om skuld är både intressant och unikt. Vi får se lite mer, med betoning av lite, av de hemligheter som pågår bakom kulisserna och det ockulta spåret tar över precis i slutet av denna bok. Jag har dubbla känslor inför slutet, jag känner instinktivt att ockultikrångel antagligen kommer sabba en bra serie, men samtidigt har serien så här långt varit fantastiskt bra så jag hoppas att manuset kommer överraska och vinna tillbaka mig i nästa del.

Ryoji Kaji

Bok 8 var ganska deppig men antagligen nödvändig. De olika karaktärerna återförenas och slits isär och påminns om sitt förflutna. Ett ganska långt avsnitt avslöjar en del om Second Impact och hur Shinjis båda föräldrar arbetade tillsammans på ett projekt där de skapade den första EVAn som en kopia till en jätte som hittats i samband med Second Impact. EVA-enheterna är alltså biologiska i grunden och inte maskiner, något som vi har anat ett tag. Dessutom har enheterna medvetande på ett sätt eller annat, ett medvetande som kan kommunicera med människor. Shinji har hela tiden trott att hans mamma är död, men både genom minnen och upplevelser inuti EVA 01 förstår vi att hon snarare blivit ett med, eller gått upp i, EVA.
Serien börjar alltså bli lite metafysisk och gränserna mellan teknik, liv, religion börjar luckras upp. Av erfarenhet vet jag att för mycket sånt här kan få mig att tappa intresset ganska fort, hoppas på mer jordnära handling i fortsättningen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0