src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

NGE 9-10

Bok 9 inleds med att den karriärslystna Asuka inser att hon inte är en så bra pilot som hon först trodde när hon kom till Japan. Samtidigt dyker en ny pilot, Kaworu Nagisa, upp vilket naturligtvis skapar spänningar i gruppen. Vi har tidigare anat att Reis förflutna hänger ihop med NERV och i förra boken var det svårt att undgå att se likheterna mellan Rei och Shinjis döda mor. Kaworu verkar dela samma mystiska förflutna som Rei och de båda ungdomarna liknar varnadra på många sätt, på en sida (137) får vi se Rei, Shinji och Kaworu sida vid sida och förutom deras frisyrer, och Reis ögonfransar, är de identiska. Detta kan naturligtvis bero på att de är ritade av samma tecknare men med tanke på allt hokuspokus i serien håller jag det för fullt möjligt att de är klonade från varandra på något sätt.

Striderna i denna bok är dramatiska och apostlarna har lyckats att se in i piloternas psyken och använder det de hittar där mot piloterna. En av apostlarna lyckas även infiltrera EVA-enheterna, på samma sätt som Tojis EVA infiltrerades för ett tag sedan, och ungefär där slutar boken.

Kaworu Nagisa (Bild från animen (i mangan har han lite längre hår))


Bok 10 fortsätter mitt i striden och en av piloterna (no spoilers here) väljer att totalförstöra sin EVA för att rädda de andra undan hotet från infiltratören. Kaworu som tidigare har uppvisat en väldigt underlig personlighet, typ Son Gokus naivitet i kombination med psykopati, börjar experimentera med mänskliga känslor och detta leder till en homoerotisk spänning mellan honom och Shinji. Denna spänning passar handlingen och sticker inte ut från resten av karaktärsutvecklingen eller relationskonflikterna. Jag antar att det har med kultur att göra, ett scenario där Ron och Harry ligger och ser varandra i ögonen i ett övergivet common room skulle onekligen verka ganska underligt, men här smälter det in. Kanske på grund av att det inte följer med några påklistrade pekpinnar om vad vi som läsare ska tycka om det som händer så känns scenen fullt naturlig, och befriande. Vi i väst kan definitivt lära oss en hel del av andra kulturer. Här fungerar inte den samkönade laddningen som extra krydda, eller som provakationsmedel, utan är bara en helt naturlig del i handlingen.

Vi får även veta mer om organisationen SEELE som står bakom NERV och det hela ballar ur en aning med hemliga rum fyllda med kloner och hemliga datorer med medvetande uppblandat med Gud och Eva och Adam. Jag är inte överförjust i de metafysiska detaljerna, men med tanke på seriens mörka stil funkar det ändå hyfsat. Framförallt är karaktärerna tillräckligt intressanta för att hålla mitt intresse uppe. Återkommer ang. bok 11 och 12, sen blir det dessvärre till att vänta eftersom inte fler volymer finns att tillgå, i alla fall inte vad jag vet.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0