src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Death Note 1-2

 
 
Light Yagami är den bäste eleven i sin årskurs i hela Japan, på allt. Dessutom är han snygg, målfokuserad och driven. En dag då han går hem från skolan får han syn på en svart anteckningsbok någon tappat på skolgåden, han plockar upp den och tar med den hem. När han börjar bläddra lite i den upptäcker han en rad instruktioner för hur häftet ska användas. Skriver man ett namn i den och samtidigt föreställer sig personen så dör denna av hjärtattack inom några minuter. Om man känner sig kreativ kan man även lägga till detaljer för hur och när personen ska dö samt vad personen ska göra innan sin död.
 
Light prövar bokens krafter och märker att den fungerar. Runt om världen börjar grova brottslingar som fått sin bild och sitt namn visat i TV att dö och snart tillsätts en enorm polisutredning som spänner över nationsgränser. Utredningsgruppen noterar att ett område i Japan är kraftigt överrepresenterat och därför fokuseras utredningen dit. Den lokale polischefen Soichiro får förutom ett kompetent team av utredare även hjälp av den mystiske L, en superdetektiv som bara kommunicerar via en dator. Samtidigt börjar media spekulera i dödsfallen och omnämner den mystiske mördaren som "Kira".
 
Under tiden har Light träffat Ryuk som är en shinigami, eller dödsgud. Häftet som Light hittat "tappades" av dödsguden som nu med spänning följer Lights upptåg. Förutom att förbereda sig inför antagningsproven till universitetet sitter Light uppe sent på nätterna och skriver i sitt häfte upp namnet på individer som han tycker behöver rensas bort. Hans situation blir plötsligt kritisk när L utmanar honom genom direktsänd TV och vi dessutom får veta att polischefen är Lights pappa.
 
Ett spännande spel där vi får följa både Lights och Ls tankegångar och resonemang utvecklar sig med fällor och lister och dubbelbluffar och tillsammans med reglerna för det övernaturliga Deat Note-häftet gör det serien till det kanske mest spännande och facinerande jag läst. Det här är genomtänkt. Precis när mystiken och intrigerna riskerar att överlasta hjärnan avslöjas den mystiske Ls identitet. Han träffar utredningsgruppen och visar sig vara en underlig yngling, utan vidare förståelse för sociala koder, jämnårig med Light. Istället för en mystisk karaktär får vi en av de starkaste och mest intressanta karaktärer jag har sett, som dessutom har använt sin slutledningsförmåga till att utse Light till sin huvudmisstänkte.
 
Seriens stil är vid sidan av Vagabond den mest realistiska jag läst och förutom rikt detaljerade karaktärer så är bakgrunderna och närbilder på tekniska detaljer så rikt återgivna med ömsom reflekterande och matta att varje bild skulle vara värdig omslaget. Jag har inte varit så här fångad av en manga sedan Naruto och Inu Yasha och den här gången är det inte tolvåringen inom mig som är uppspelt utan den ... i alla fall lite mera mogna sidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0