src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Gundam SD

 
 
Sist ut bland julklapparna är en Gundam-byggsats.
Om vi börjar med vad en Gundam är så är det en stor robot med en pilot i, ungefär. Fenomenet Gundam är enormt i Japan och olika serier har gått på TV sedan sent 70-tal och har snurrat iväg och blivit mängder av fristående spin-off-serier, filmer och spel m.m. En av dessa sidoserier är Gundam SD som är en del av Compati Heroes vilket i sin tur är en blandning av olika välkända serier där hjältarna tolkas i en lite sötare version än vanligt med överdrivna proportioner. I vanliga fall kallas detta för chibi men termen SD som står för Super Deformed förekommer också. Om ni ser bilden ovan så har roboten dels ovanligt stort huvud och även ögon som tillåter olika ansiktsuttryck, något som saknas på förlagan.
Några av alla Compati Heroes spel som finns
 
Gundam byggsatser är en hobby i sig självt och flera hundra modeller har släppts. Förutom modellerna så finns specialfärger och pigmentpulver samt pennor och dekaler att tillgå för att smycka de färdiga modellerna. Det som gör modellerna extra intressanta är att alla delar passas samman utan att lim används. Detta medför att delarna kan plockas isär igen vid behov samt att den färdiga figurens leder är rörliga som på en action-figur. 
 
Instruktionerna är på japanska men är så pass superpedagogiska att man förmodligen reder ut det ändå. Det är makalöst hur välgjutna bitarna är och hur väl de passar ihop. Ledkulorna är tillverkade i ett mjukare material vilket dels gör att modellen är lättare att både montera och plocka isär men det tillåter även en led att stanna i den vinkel man vrider den vilket underlättar posering.
Färdig!
 
Efter ungefär en och en halv timma är figuren klar. Det utan tvekan pilligaste momentet var klistermärkena som antingen skall passas in på en liten yta eller ännu oftare vikas så att de täcker en utstickande detalj, se till exempel de ljusgröna detaljerna. Med några enkla handgrepp kan figuren med viss demontering nu förvandlas till:
 
En Core Fighter, vilket är ett litet attack skepp. Efter ytterligare meck och nyttjande av någon specialbit så blir det en:
 
Core Booster, vilket är en tyngre variant av attack skeppet ämnat för strid mot markmål. 
 
Sammanfattningsvis är det en fröjd att mecka ihop bygget. Gundam modellerna är indelade i olika svårighetsgrader och tanken att beställa hem någon mer avancerad modell känns tilltalande. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0