src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Choklad, stevia och fairtrade

Idag när jag handlade i min vanliga matbutik sprang jag på några tillsynes oansenliga chokladbitar som på en rad punkter fångade mitt intresse. Dels var smakkombinationerna intressanta, dels var de rättvisemärkta och dels innehöll de stevia.
 
Om vi börjar med smakkombinationerna så har det hänt något bland chokladtillverkarna sedan den mörkachokladvågen ebbat ut. Smakkombinationerna börjar bli löjliga och liknar mer en kemilåda än något ämnat för förtäring. Vi kan ta något exempel: Knäckbitar, inget konstigt med det, och chilli, vilket var lite banbrytande och intressant en gång i tiden, kankse funkar var för sig. Men samtidigt? Njä, och varför inte slänga i lite aloevera eller gunabana eller någon annan frukt ingen har hört talas om tidigare. Framåt jul kan vi nog köpa vitchoklad med ... hmmm ... polkagris och sparris, samt krisp av cederträrökta olivkärnor marinerade i kolibritungor. Nej, de här bitarna är smaksatta med bär och frön, inget tjafs här inte.
 
 
 
Rättvisemärkning hörde jag om för första gången någon gång på 90-talet då man bara kunde hitta märkningen på några få produkter i specialbutiker. Sedan dess har jag varit med och anordnat informationsträffar och varit runt i olika ungdomsgrupper och skolklasser och berättat om varför märkningen är viktig. Jag ska inte bli långrandig utan i tre korta punkter peka på fördelarna med rättvisemärkning.
1. Arbetarna, som odlar, skördar och packar t.ex. kakao, får en skälig lön för sitt arbete och lyfts över gränsen för extrem fattigdom.
2. Mindre gifter används genom hela processen. Detta innebär att du får i dig mindre besprutningsmedel av att äta t.ex. en banan. Viktigare är att arbetare slipper hantera fruktansvärda besprutningsmedel som är kraftigt cancerframkallande och ger upphov till fosterskador och skador i lungor och på hud m.m.
3. Förutom att mer pengar betalas ut i löner läggs en pott vid sidan av som odlare och andra arbetare får ta del av kollektivt. Pengarna kan bl.a. användas till att borra brunnar och ge tillgång till rent vatten, eller användas till att bygga skolhus och anornda undervsining för både barn och vuxna. Denna pott och det sammarbete som krävs för att nyttja pengarna har på många håll lagt grunden för en demokratiseringsprocess som i förlängningen leder till att många fattiga arbetare världen över ges verktyg att på politisk nivå förbättra sina levnadsförhållande.
Så kortfattat: Köp rättvisemärkta produkter! Mer information hittar du hos Fairtrade sverige. De produkter du ska tänka extra på är kaffe, bananer och choklad. Märkningen finns numer i alla större matbutiker och om du inte hittar det du söker kan butiken ta hem det.
 
 
 
Första gången jag hörde om stevia var faktiskt här på bloggen då en av de flitigaste läsarna, Rickard, berättade lite om det och jag har hållit utkik efter produkter som innnehåller stevia sedan dess. Växten stevia kommer ursprungligen från sydamerika där den länge har använts i medicinalsyfte och som sötning i t.ex. yerba-mate te. Sedan resten av världen fått upp ögonen för växten så har de gröna små plantorna väckt både intresse och debatt. I Japan har stevia använts som sötning sedan 70-talet och finns i en mängd olika produkter. Här borta i väst har det tagit längre tid för plantan att slå igenom. En del av motståndet verkar ha kommit från politiskt håll i ett försök att skydda sockermarknaden och tillverkare av andra sötningsmedel. Men, röster höjdes och undersökningar gjordes och idag är de söta ämnena i växten tillåtna i livsmedel både i EU och amerikat. När de söta ämnena är utvunna ur växten är de 300 ggr sötare än socker och någon droppe kan alltså användas istället för en näve strösocker, så vill man minska intaget av kolhydrater så är stevia en god idé. Vidare underökningar verkar kunna antyda att de söta ämnena rent av har en rad hälsofrämjande effekter och om något år bör det finnas betydligt mer forskning att tillgå i ämnet.
 
Så, hur smakar då chokladen. I korthet, gott! Sötman är annorlunda och svår att förklara, den är inte lika påtaglig men man saknar heller inte sötman ur smakbilden. Framförallt så hänger en rund sötma kvar längre i munnen och blir en del av eftersmaken snarare än en skarp ton precis i början. Jag kommer fortsätta att hålla ögonen öppna efter steviaprodukter.

Kommentarer
Postat av: sessy

det finns ju ketchup med stevia, om du vill åt nåt lite mer "vardagligt".
Och steviapulver på hälsokosten att söta med själv...

Svar: Visste jag inte, ska kolla.
Bera

2014-07-28 @ 18:58:10
URL: http://sjomajlin.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0