src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Ramune

 
Ordet Ramune är en "japanisering" av engelskans lemonade. Eller om vi ska vara petiga skotskans lemonade, eftersom det var en skottsk affärsman som introducerade drycken i Japan på 1800-talet. När drycken nämns i populärkulturella sammanhang verkar den ha ungefär samma roll som Coca Cola här borta i väst, d.v.s. påminna om varma sommarkvällar, ledighet och trevligt sällskap. Originalet, som syns i bild till vänster, är smaksatt med lime och citron och påminner således om 7up eller Sprite. Som läsk betraktat är det alltså ingenting speciellt eller enastående som gömmer sig i flaskorna, här är det flaskorna själva som är spännande.
 
 
Istället för att hitta en kapsyl när man tar av skyddsplasten så hittar man en liten grön plastmojäng som efter viss demontering antar formen av en svamp. I halsen på flaskan sitter en glaskula som hålls på plats av kolsyretrycket i flaskan. För att öppna flaskan placerar man plastbiten med "skaftet" mot glaskulan och trycker till så att kulan trillar ner i halsen. Med lite övning kan man till och med få till ett lätt underhållande pruttljud om man liksom stänger handen kring flasköppningen innan man trycker till.
Förutom att avsmalningen i halsen tillåter att flaskan frambärs med bara två fingrar, eller rent av ett par ätpinnar om man är skicklig, så förhindrar den kulan från att trilla igenom.
 
Glaskulan ligger kvar i halsen och rasslar runt medan man dricker och blockerar då och då flödet, så en viss teknik krävs. Läsken i sig smakar läsk, varken mer eller mindre, och är tackolov inte särskilt söt. I slutändan är det dock flaskan som gör drycken intressant ... om man nu tycker att konstiga flaskor från Japan är intressanta ... hmmmm.

Kommentarer
Postat av: Rikard

Är läsken möjligtvis sötad med stevia? Om det som jag läst stämmer så har man i Japan använt stevia i stor skala i över 40 år redan. Konstigt att det fått sitt genombrott i väst först på senare år.

Jag har för mig att jag har sett dessa läsksorter på någon importbutik för länge sedan, minns ej vilken. Vart hittades dessa?

Svar: På innehållsförteckningen står det fructos som sötning, jag ska docj hålla utkik efter stevia på mina fortsatta expeditioner efter att ha läst på om växten.
Läsken är beställd från www.kawaeimport.se , trevligt sortiment och mycket trevligt bemötande, rekommenderas.
Bera

2013-09-02 @ 23:10:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0