src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

The Tales of Beedle the Bard - J. K. Rowling

 
 
The Tales of Beedle the Bard är en fiktiv bok från Harry Potters värld som innehåller en samling för magiska familjer välkända sagor. Tillsammans med ytterligare några fiktiva verk har Beedels sagor nu kommit ut i muggelhandeln så att även vi kan bekanta oss med verket. Extra roligt är att varje berättelse följs av en kommentar från Dumbledore med anmärkningar beträffande verkets betydelse eller uttolkning.
 
Att kommentera på var och en av sagorna skulle förminska dem, istället kan jag avslöja att de olika sagorna representerar en bred repertoar av olika sagomönster vi känner igen från vår egen värld. Här finns humorisktiska skildringar där den enfaldige skurken blir lurad, här finns allegorier med livsfilosofier och sedelärande sagor med poänger beträffande etik och moral. Min favorit, The Warlock's Hairy Heart, är synnerligen mörk och gotisk och tänjer gränserna för vad som får ställas på hyllan för barn och ungdomar. 
 
Dumbledores kommentarer handlar mycket om tolkningar och censur och beskriver hur Dödsätare flera gånger har försökt begränsa verkets spridning eller ändra innehållet för att passa deras ideal. I kommentarerna finns även viss kritik mot författare som begränsar eller tillrättalägger innehåll i fiktion när den riktas mot barn och unga. Så för att sammanfatta lite så finns här till att börja med en samling trevliga sagor, sagorna är ett tvärsnitt av den europeiska sagotraditionen och den bredd som presenteras är imponerande. Kommentarerna mellan berättelserna ger ytterligare liv åt Dumbledore men låter även Rowling kommentera olika strömningar som figurerat beträffande censur och förbud av litteratur. Läs den omgående!
 
Boken finns på Bokus och Adlibris.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0