src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Världsbokdagen

Färgglada bokmärken och bra böcker
 
Idag är det den 23 april, vilket betyder att 200cc läget till Mario Kart 8 släpps, det betyder också att Georg och Göran har namnsdag. Lite viktigare betydelse har Världsbokdagen som i år har funnits i tio år. Dagen instiftades av Unesco som bland annat arbetar för ett internationellt sammarbete kring kultur och utbildning. Denna dag passar bra ifall man vill ha en extra ursäkt att sätta sig ute i vårsolen med en god bok, eller om man vill passa på att hylla någon av sina favoritförfattare lite extra. Dagen rymmer även viktigare frågor, som att belysa det faktum att tryck- och yttrandefriheten globalt sett faktiskt är mer begränsad idag än för tio år sedan. För många människor är det inte en självklarhet att få skriva eller läsa vad de vill och begränsningar av yttrandefriheten förekommer allt oftare även i demokratier.
        Grovt räknat finns det idag 760 miljoner analfabeter, två tredjedelar av dem kvinnor, och i år hindras mellan 50 och 60-miljoner barn av olika anledningar från att gå till skolan. Läskunnighet och en grundläggande utbildning är både en väg ur fattigdom och ett sätt att minska tillväxten av extremist-rörelser. Vill du veta mer så besök Unescos hemsida.
        Så, vill du passa på att läsa några sidor extra, blogga ännu en gång om din favoritförfattare eller uppdatera dig om situationen i världen idag så är detta rätt dag att göra det. Jag och mina elever uppmärksammade dagen genom att placera ut lite läsvärda böcker med Världsbokdags-bokmärken i på lämpliga busshållplaser längs vår väg hem från skolan. Håll extra utkik så kanske du hittar en.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0