src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Fornnordiska Myter och Äventyr

 
En bok som gått varm här hemma i sommar är Fornnordiska Myter och Sagor från Bokförlaget Känguru. Redan innan boken slås upp är den trevlig att hantera då den har en påkostad mjuk inbindnig och bokmärkesband samt en riktigt trevlig omslagsbild där delar av Midgårdsormen och det stänkande vattnet försetts med en glatt yta som spelgar ljuset.
 
Väl inne i boken möts läsaren av en lång rad lagom långa berättelser som sträcker sig från det att världen skapas av Ymers kropp till Ragnarök och undergången. Det finns ett kapitel med tre berättelser om Loke, ett om Tor, ett om jättar och så vidare. Som väntat kryllar det av knepiga namn men utöver dem så är språket inte onödigt tillkrånglat utan modernt och lättläst även för yngre läsare. Berättelserna är inte onödigt nedtyngda av mod och morska män utan ägnar mer tid åt alla dråpliga upptåg och öden Asarna råkade ut för.
 
Illustrationerna i boken håller hög kvalité och de är många. Ibland möts man av en helsida som återger en nyckelscen ur berättelsen, ibland fälls någon detalj in mitt i texten. Mannen bakom bilderna, en Matteo Pincelli, har en stil som både rymmer charmen från den franko-belgiska traditionen och flärden från Marvel. Klicka här för ett smakprov på hans stil.
 
Från samma förlag finns fler sagosamlingar på andra teman som jag antagligen kommer snappa upp när jag springer på dem. Om du har ett gäng ungar hemma, eller om du behöver inspiration till en rollspels-session, eller om det bara var några år sedan du själv läste om Tors och Lokes äventyr, så rekommenderar jag denna mycket trevliga bok som du nu kan hitta till ett förmånligt pris.
 
Boken finns både hos Bokus, Adlibris och CDON.
 
 

Kommentarer
Postat av: Sofie

Tack så mycket för recensionen. Tänkte läsa boken i min fyra på svenskan där vi parallellt arbetar med vikingatiden på SO:n. Det känns som att den skulle passa in väl. /Sofie

Svar: Absolut!
Bera

2015-09-12 @ 13:42:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0