src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Chirashi Sushi

Som jag skrivit tidigare krävs det en hel del detektivarbete för tilltagandet av japansk mat. Förutom att försöka översätta krånglig recept krävs tillgång till ingredienser och råvaror som inte direkt väller över på de inhemska butikshyllorna. En rätt som jag varit nyfiken på ett bra tag är Chirashi Sushi vilket närmast kan beskrivas som en öppen sushi, det vill säga riset i botten och tillbehören uppanpå. Så, om inte sushirullningsfärdigheterna är på topp, eller om köksknivarna tappat skärpan är denna rätt ett bra alternativ, och ett bra sätt att pynta av lite rester.
 
 
Första steget är att förbereda riset. Detta går till som vanligt sushiris, gärna med en bit kombu i under svällandet. När riset är färdigt tillsätts istället för socker och vinäger en grönsaksröra, som är boven i dramat då speciellt en av ingredienserna, kampyoo, är krånglig att få tag på. Kampyoo är strimlor av, nån slags pumpa, tror jag. Istället för pumpan har jag hittat en färdig röra som förutom kampyoo innehåller lotusrot, morot, bambuskott och shiitake som har fått bubbla ihop med mirin, dachi och lite annat. 
 
 
Övriga ingredienser för dagen är ungefär samma som jag använder till ramen. På tallriken uppe till vänster ligger förutom stekt tofu en fräst blandning av savoykål, mangold och purjolök, resten förklarar sig själv.
 
 
Allting läggs ihop med riset i botten och toppas med en klick rom och kizami nori, vilket är tunna strips av nori. Riset i grunden är riktigt smakrikt och utgör en bastant grund i paletten, och de fräsha ingredienserna, eller gu om vi ska prata japanska, är trevliga i sig men smäller extra högt tillsammans med norin och romen. Under resan nedåt i tallriken alterneras blandningen av ris, tillbehör och topping så att varje munfull blir en ny upplevelse. Smakrikt, trevligt och mättande.
 
Om någon av er sitter på ett lager kampyoo så är det fritt fram att höra av sig. Det skulle vara roligt att laga rätten från grunden istället för att förlita sig på, förvisso trevligt, halvfabrikat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0