src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

.remote

 
Det var ett tag sedan jag skrev om manga, så det kan vara på sin plats att omnämna några av de serier jag läst på senare tid. I .remote följer vi Kurumi Ayaki som efter att ha sagt upp sig från sitt jobb som parkeringsvakt för att gifta sig tvingas gå tillbaka till jobbet och be om ny anställning efter att hennes pojkvän råkat i finansiella bekymmer. Istället för att få tillbaka sin gamla tjänst placeras hon på avdelningen för olösta brott under den mycket hemlighetsfulle Kozaburo Himuro. Himuro arbetar hemifrån sin herrgård där han aldrig lämnar sitt rum i källaren, varför han vägrar gå ut hänger ihop med en incident året innan som lämnat honom avtrubbad och traumatiserad. Kurumi får via en mobiltelefon vara hans öron, ögon och röst då han skickar henne till brottsplatser och förhör och med hjälp av hans skarpa slutledningsförmåga lyckas hon i de flesta fall fatta rätt beslut.
Kurumi och Himuro i kontakt via headset
 
     Ju längre in i serien vi kommer desto säkrare blir Kurumi på sin egen förmåga och då hon tillslut hamnar i en stuga i ett avlägset bergsområde utan täckning tvingas hon på egen hand lösa ett mordfall. Mot slutet av serien börjar det förflutna hinna ikapp Himuro och incidenten som förpassade honom till källaren blir aktuell på nytt. Ju närmare Kurumi kommer sitt eget bröllop desto mer tycker hon om sitt jobb och då hon kommer Himuro närmare blir hon osäker på sina känslor för sin pojkvän.
      I de tidiga volymerna spänner varje nytt fall över flera kapitel och hinner bli ganska invecklade med många nya karaktärer att hålla i huvudet. En bit in börjar Kurumi vanemässigt snubbla på mordmysterier som tar kortare och kortare tid att lösa och istället för avancerade massmord och attentat i storstadsmiljö snubblar hon över mer traditionella Agatha Christie-mord ute på landet. Serien blandar ond bråd död med slap-stick-humor och roliga miner i en behaglig mix, och likt mycket av den manga Tokyopop givit ut bjuds det även på en hel del obefogat lättklätt.
     Serien spänner över tio volymer och hade både kunnat vara två volymer längre eller två volymer kortare utan att läsupplevelsen påverkats nämnvärt. Några av fallen är minnesvärda och den karaktärsutveckling som sker känns passande och kulminerar då och då i en lagom laddad drama-scen. .remote är trevlig sommarläsning mellan avsnitt av Morden i Midsommer.
    
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0