src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Varelserna. Elias bok - Magnus Nordin

Zombies har varit högaktuella ett tag nu och de har tagit över rollen som ”Monster Flavour of the Week” efter vampyrerna. Zombier fascinerar oss, tror jag, eftersom vi lätt kan placera oss mitt i historiens centrum och leva oss in i situationen. Vi får tänka till en gång extra kring hur vårt samhälle är organiserat och vi uppmuntras att värdera vad som är viktigast för oss och hur vi själva skulle agera om allting ställdes på ända. Några svenska zomie-böcker har dykt upp under åren, men de är inte många, och för bara några veckor sedan snubblade jag över en serie böcker jag missat helt.

 

I den första boken, Elias bok, får vi följa Elias och hans syster Emma som i berättelsens början barrikaderat sig i en stuga på Gotland. Den information vi får om vad som faktiskt har hänt är knapp. Det vi vet är att det är ont om mat, ont om levande människor men gott om varelser som kommer ut och jagar om natten. Elias och Emma har pratat om att de oavsett vad som händer inte vill bli som en av varelserna, det är rent av bättre att bränna sig själv till döds med en dunk bensin än falla offer för dem. När varelserna hittar stugan där de håller till är det plötsligt dags att välja, och det snabbt.

 

Det var författaren själv som nämnde bokserien då vi i väntan på en elevgrupp pratade om gamla och nya favoritskräckisar. Nordin berättade att han hade en grundidé om hur två syskon håller ihop och försöker överleva tillsammans och att det yttre hotet blev just zombier då han själv tycker om genren. Jag har läst hur någon beskrivit serien som en The Walking Dead för ungdomar, vilket stämmer ganska väl. Likt The Walking Dead är handlingen centrerad kring karaktärerna och deras relation snarare än kring hotet. Språket är ändamålsenligt korthugget och beskrivningarna är ganska få vad gäller direkta synintryck utan instället knutna till alla fem sinnen. Snarare än att skapa en klar bild av platserna får vi en känsla, en förnimmelse, av omgivningarna och likt Nordins övriga böcker är det lätt att låta fantasin fylla tomrummen med personer och platser vi själva är bekanta med. Det hela åtföljs av den danske illustratören Lars Gabels stämningsfulla bilder. Bilderna påminner till viss del om Tony Moores Walking Dead med den betydande skillnaden att det här finns betydligt mer svart … och rött. Bilderna bär på en mättad tyngd och bättrar på den redan etablerade stämmingen.

 

Boken är kort och slutar minst sagt spännande. Jag rekommenderar därför att du i förväg ser till att införskaffa samtliga delar av serien så att volym två ligger och väntar när första delen är utläst, för du kommer vilja slå upp den omgående. Jag återkommer ev. med lite tankar efter att samtliga böcker lästs ut.

 

Boken hittar du hos Bokus och Adlibris.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0