src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Friday the 13th

I somras tog jag mig igenom en rad remakes och reboots av actionfilmer och nu när höstmörkret faller dyker det upp ett helt nytt område att ta sig an, skräckfilmer. Analysen kommer att vara på ett minimum, stukturen kommer vara ifragasättbar och min stil kommer vara "den pratiga", men det är trots allt pajjiga skräckfilmer vi pratar om.
 
 
Så varför inte börja med en av de mest ikoniska slasher-skurkarna någonsin: Jason Voorhees. Den första filmen kom 1980 och berättade om hur Jasons mor sökte hämnd på de lägerledare som genom försumlighet låtit hennes son Jason drunkna. Efter det började uppföljarna rulla på och ett tag försökte filmskaparna hitta någorlunda vettiga lösningar på hur de skulle väva handlingen kring Jason och hur han gång på gång dök upp  i närheten av Crystal Lake. Till slut gav de upp och efter att Jason varit en sväng ute i rymden var det tydligt att det inte fanns någon vidare rik grundstory att bygga en reboot på.
 
Den nya filmen börjar med att en grupp ungdomar är på väg för att campa i skogen. Vid lägerelden berättar en av killarna grundhistorien om Jason, lägret och hans mamma för att skrämma upp de andra i sällskapet. Någon minut efter det går någon iväg för att leta efter brajja, några letar sig in i ett tält för att ha sex och Jason dyker upp ur mörkret och tar död på dem. Introduktionen sätter tonen och valet av att berätta premisserna för filmen kring lägerelden är inte så dumt då man inte behöver ha sett någon tidigare film för att hänga med.
 
Efter 20 minuter dyker titeln på filmen upp och vi hoppar fram några månader i tid. Ett nytt gäng ungdomar är påväg till ett semesterhus i området och Jared Padalecki åker runt på en motorcykel och delar ut flygblad i ett försök att hitta sin syster som var en av de ungdomar som första delen handlade om. Padalecki är naturligtvis mest känd för Supernatural men i sammanhanget kan nämnas att han var med i en remake (i lös bemärkelse) av House of Wax från 2005. Vad beträffar det nya gänget ungdomar så är det utöver Padalecki ingen som sticker ut eller har någon direkt personlighet förutom ägaren till huset de ska till, han är en riktig plåga och genom resten av filmen väntar man på att han ska dö.
 
Härifrån är det inte svårt att gissa vad som ska hända, undomarna ger sig iväg ensamma eller två och två och Jason tad död på dem med kreativa och brutala metoder. Jämfört med tidigare filmer verkar Jason inte bara dyka upp ur tomma intet med ett vapen, här får jag känslan av att han skyddar sitt revir och planerar sina insatser. Förutom livrädda ungdomar och förvånansvärt välgjorda effekter av grafiskt våld så är filmen en kavalkad av tuttar och omotiverat långa sex-scener. På sätt och vis hör allt naket hemma i filmen med tanke på källmaterialet, men samtidigt är det en ny film som hade kunnat göra andra val vad beträffar smak. Den kanske största skillnaden är nog ändå att jag som tittare är 35 idag och inte 12 som när jag såg förlagorna. 
 
Hursomhelst så hejar vi på Padalecki vars karaktär faktiskt gör ett antal kloka val genom filmen. Ett antal scener från tidigare filmer återskapas på kreativa sätt och Jason har på sig både säcken från andra filmen och senare den ikoniska hockey-masken. Rent visuellt är några av scenerna minnesvärdamen men vad beträffar storyn och stämmningen finns här inte mycket att hämta. Filmen är bättre än några av uppföljarna men inte lika bra som delarna 1-3. Om du sett de övriga titlarna i serien, se denna också. Kommer du ny till fenomenet Fredag den 13:e se de första 20 minutrarna så får du en grundkurs i Jason, tuttar och machetes.
 
It's probably too late once it's gotten to this point...
 
För fan av serien bör även nämnas att det just nu pågår en kickstarter för ett Fredag den 13:e spel. Tanken är att en spelare är Jason och upp till sju andra spelare är lägerledare som tillsammans ska försöka fly eller besegra Jason. Kickstarter och just Tv-spel har tidigare visat sig kunna bli både katastrof och riktigt lyckat men med tanke på vilka namn som är knutna till projektet finns anledning att vara föriktigt hoppfull. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0