src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Halloween - tematrio

Huruvida vi överhuvudtaget ska uppmärksamma halloween, att den blandas ihop med allhelgona, hur hela helgen bara är ett komersiellt jippo, är frågor som kommer avhandlas nu i veckan. Jag har synpunkter och åsikter men samtidigt är det tydligt att halloween har tagit sig hit till vårt avlånga land och att denna mörkrets helgdag blir mer och mer uppmärksammad för varje år. Så, istället för att grunna på varför och hur så tänker jag ta tillvara på det bästa denna helgdag har att erbjuda, skräckrullar under mörka kvällar.
 
Skräckfilmer går liksom alla andra genrer att dela in i undergenrer med olika förgreningar och oavsett vilken gren man väljer så finns där en lång rad riktiga klassiker följt av dussintals bleka kopior. Skräckisen är en genre som redan från början har låg status och även om många stora skådespelare började sin bana i en slasher-rulle så är det få som återvänder. De flesta skräckisar har en låg budget och okända skådespelare och liksom en pizza innehåller de alltid ungefär samma ingredienser, ibland funkar det, ibland inte. Ibland lyckas allting bara falla på plats, ibland blir det halvdant och tjatigt. Idag tipsar jag om tre rullar som är värda din tid och som förutom att de är bra rullar är roliga och fungerar som en hyllning till genren. Så packa in er i vanen så påbörjar vi färden upp mot den övergivna stugan i skogen.
 
#1 Army of Darkness - Evil Dead III
 
Inte den första skräckis-komedin, men en av de bästa. Det som gör att denna rullen funkar så väl är att den är en del av en triologi skriven och regisserad av Sam Raimi där första delen tar sig självt på blodigt allvar men när vi är framme på tredje delen har hela konceptet förändrats till tramsig slap-stick. Filmenserien driver alltså med sig själv samtidigt som den hyllar sin egen genre. Referenserna till andra filmer, eller böcker, är många och Bruce Campbell gör sitt livs roll. Favoritscenen är nog när han ska mässa ramsan från The Day the Earth Stood Still men glömt hälften. Om du inte sett denna rulle så gör det. Och, just det, det är ju en TV-serie på gång, håll ögonen öppna.
 
#2 The Cabin in the Woods
 
Förutom ungdomarna som är på väg till stugan i skogen får vi i denna film följa Bradley Whitford och Richard Jenkins som båda spelar luttrade beslutsfattare i kostym på en enorm anläggning med oklart syfte. Ju längre in i filmen vi kommer desto tydligare blir det att de båda herrarna, likt spelmakarna i Hungerspelen, påverkar händelserna ute i skogen. Mycket mer än så skriver jag faktiskt inte då filmens behållning ligger i att klura ut hur allting hänger ihop. Samtidigt som filmen aldrig bryter rollen helt, utan är en skräckfilm  rakt igenom, så finns här mängder av referenser till andra skräckisar och filmen fungerar som en kommentar över genren både vad gäller berättarmönster och vårt behov av att se denna typ av rullar. Favoritscenen är helt klart när de utforskar källaren och hittar Hellraiser-pussel, medaljonger, böcker och så vidare. Kul idé och bra genomförande.
 
#3 Tucker and Dale vs. Evil
 
I denna film får vi istället för att följa gänget med ungdomar följa två hillbillies spelade av Tyler Labine och Alan Tudyk. De är på väg till sin stuga för att fiska och dricka lite öl i lungn och ro när ett gäng college-ungdomar dyker upp. Förvecklingarna är många och gång efter gång lyckas lantisarna skrämma ungdomarna trots att de i själva verket menar väl. Trots att det är en komedi så stryker det med folk till höger och vänster och samtidigt som det är ganska tramsigt så finns här ett ganska varmt "döm inte en bok efter omslaget"-budskap. Den stora behållningen ligger i hur Labine och Tudyk spelar mot varandra i en komedistil i Ben Stillers och Will Ferells anda. På sina ställen finns referenser till andra skräckisar men framförallt gör sig filmen lustig över genren som helhet. Favoritscenen är då Alan Tudyk sågar i ett getingbo.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0