src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Hexikon

 
Då det gäller böcker som står och skräpar finns det en volym som jag värderar extra högt. Dels för att den tillhörde en bortgången släkting, men även att den erbjuder oändliga sitta-och-bläddra-möjligheter.
 
 
Hexikon är ett uppslagsverk som rymmer figurer, monster och karaktärer från en mängd olika verk. Bibeln, Homeros, Shakespeare, Dante, folksagor och mycket mer finns representerat i denna bok och allt presenterat med rik information och många illustrationer. Bildmaterialet är hämtat från en lång rad olika källor och är framförallt uppbyggt på äldre konstverk och statyer samt bilder från urnor och kyrkoväggar. Oavsett vilket uppslag jag bläddrar fram finns det något intressant att läsa och bilder att studera.
 
Bakom verket står Huskvarnasonen Alf Henrikson vars stil avslöjar att han själv är förstjust i materialet och skriver med glädje. Jämte honom finns Disa Törngren som en gång var drivande bakom att ge ut Tolkiens verk på den svenska marknaden. Med på skeppet finns även Lars Hansson från Bra Böcker som då boken skrevs (1981) bidrog med kunskap om då moderna(re) figurer från film och serier.
 
Förutom att vara ett utmärkt tidsfördriv så har boken tjänat mig väl både under mina studier och i mitt jobb som lärare då ett lösryckt namn snabbt går att kolla upp och efter det går det att läsa på mer om sammanhanget beroende på i vilket verk karaktären figurerar. Så, om du är litteraturintresserad, uttråkad eller behöver inspiration till eget skapande så finns det gott om information här att hämta. Med tanke på allt bildmaterial så kan volymen även passa för de som värderar gamla konstverk högre än matig brödtext. Boken är svår att få tag på numer men håll utkik hos välsorterade antikvariat.
 

Kommentarer
Postat av: Ellinor Netsö

Den där kanske man vore titta igenom! Sånt där är mycket intressant!

Svar: http://www.bokborsen.se/page-start?issearch=1&sall=1&scat=0&maincat=1&extendedsearch=1&mediatype=0&ebodnumber=424&screator=Alf+Henrikson&stitle=Hexikon&ebodnumber=424
Här finns några riktigt billiga ex. Klart värt det.
Bera

2015-09-03 @ 08:38:31
URL: http://ellinornetso.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0