src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Omurice

Omurice är en modern japansk rätt som är lätt att anpassa efter vad som finns hemma i kylen och efter hur mycket pengar som finns i plånboken. Oftast är den fylld med kyckling men jag gör som vanligt en vegetarisk variant. Det du behöver är några ägg, lite riven ost och lite överblivet ris, sen kan man fylla på med vad man råkar ha hemma.
 
1. Fyllning
 
 
Jag börjar med fyllningen, en lök , bra delar av ett lite förgammalt kålhuve och några överblivna shitakesvampar får fräsa en stund i olja. För en matigare variant är det lämpligt att ha någon form av protein, förslagsvis tofu eller kyckling, annars är det fritt fram att experimentera och stoppa i lite av varje.
 
2. Riset
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Riset ska vara färdigt, och gärna dagsgammalt, innan det ska ner i en stekpanna. Ha på ordentligt med värme och rikligt med olja och rör i riset konstant i 1-2 minuter innan du tar av det för att blanda i smaksättningen. Här använder jag en skvätt soja och ketchup, några mängder är svårt att ange, fortsätt blanda i och rör ordentligt tills riset börjar klumpa ihop sig. Se även till att smaksättningen fördelas på allt riset.
 
 
 
3. Omelett
 
För en person är det lagom med två ägg, och gärna en skvätt mjölk, samt en nypa salt och peppar. Vispa i så mycket luft du orkar i ägget innan du slår i smeten i en panna med upphettad olja. Ha lite is i magen och gör omeletten så tunn som möjligt, när omeletten börjar "stanna" är det dags för det sista steget, nu blir det finlir.
 
4. Trolla ihop allting
 
Lägg en sträng med riven ost i mitten av omeletten, lägg sedan på ris blandat med fyllning. Ta inte för mycket.
 
Nästa steg blir att vika kanterna av omeletten över fyllningen. Nu förstår ni varför det är en god idé att vara sparsam med fyllningen.
 
5. Profit!
 
Resultatet blir en ganska matig och fantastiskt god omelett som är snäll mot plånboken och hjälper dig att rensa ut lite gammal bråte ur kylen. Blir det ris över någon gång, lägg det i en bytta och spara till nästa dag och pröva denna rätt, det här var smarrigt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0