src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Astro Boy

 
 
Astro Boy är ett enormt kulturfenomen i Japan, jämställt med Bamse här i Sverige eller Musse Pigg i amerikat. Serien började som manga under tidigt 50-tal och sändes som den allra första anime-serien på 60-talet. Likt Bamse har Astro Boy ett tydligt etiskt och uppfostrande perspektiv där det finns små lektioner i gott beteende och omtänksamhet insmuget i varje äventyr. Jag tycker om den här typen av serier och jag blir glad av att det finns folk som förutom att underhålla faktiskt vill dela med sig av ett positivt budskap. Men nog om bakgrunden och vidare till serien.
 
Om jag har förstått det hela rätt så är detta en Astro Boy light-version som över tre volymer ger oss i väst en uppfattning om vad serien handlar om. Astro Boy är en robot byggd kring ett hjärta som låter honom uppleva känslor och med hjälp av professor Ochanomizu lär han sig av sin omgivning som ett litet barn. Professorn är mån om att Astro ska bli en god person och genom serien pratar han med Astro om vad de båda upplever för att Astro ska förstå vikten av vänskap, hur viktigt det är att kunna säga förlåt o.s.v. 
 
Astro är trots sin ringa storlek otroligt stark och är dessutom utrustad med raketer i fötterna vilket ger honom förmågan att flyga. Han har även en laserkanon i armen, röntgensyn och superhörsel och all denna kraft lär han sig att bruka för att skydda människorna omkring honom, men hans krafter skulle lika gärna kunna användas för att utföra onda gärningar.
 
I serien figurerar ett antal "onda" figurer, stridsroboten Atlas är ute efter att hämnas på människor och proffesor Tenma som varit med och skapat Astro drömmer om en värld utan människor som bara befolkas av robotar. Lägg till detta politiska organisationer som vill förbjuda robotar helt och brottsorganisationer som använder robotar för att utföra hemskheter. Serien bär på samma moraliska tyngd som X-men där hat mot påhittade minoriteter lätt kan tillämpas på olika strömmningar i vårt eget samhälle och hur man i ett samhälle byggt kring rädsla kring det okända och bejakande av fördomar har lätt för att rikta sin frustration mot godtyckligt utnämnda syndabockar. Med andra ord är serien högst aktuell i vårt rådande samhällsklimat.
 
Förutom spännande äventyr och moraliska tankenötter får vi då och då både gripande och chockerande inblickar i vad de "onda" - karaktärerna upplevt i sina liv och plötsligt drabbas man av dåligt samvete över att man tidigare tyckt illa om dem och serien visar på ett mycket effektivt sätt hur vi människor kan agera helt fel när vår omgivning faller i bitar.
 
För att avsluta detta så är denna serie, som på ytan verkar vara en simpel barnbok om hur viktigt det är att vara snäll, en mycket skickligt skriven historia om vårt samhälle som mycket lätt skulle kunna ligga till grund för en C-uppsats i psykologi eller moralteori.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0