src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

De vandrande städerna - Philip Reeve

 
 
Omslaget på den här boken fick mig att stanna upp när jag slökikade runt i hyllorna i skolbiblioteket för några veckor sedan. Min första tanke var Jules Verne och efter att nu ha läst boken De vandrande städerna av Philip Reeve så får jag säga att denna bok fångar min nyfikenhet med fascinerande uppfinningar och matineäventyr på ungefär samma sätt som Vernes berättelser.
 
Boken handlar om Tom, en ung lärling i Londons historiegille. I sammanhanget bör nämnas att London numer åker runt på larvfötter över den ödemark som det 3:e värlskriget, även kallat 60 minuters kriget, reducerat världen till. Den enorma staden lever på att "äta upp" mindre städer och montera ned dem, överlevarna får arbeta som slavar i stadens nedandöme bland ugnar, motorer och reningsverk. Tom får en dag möjligheten att tillsammans med den äventyrande arkeologen Valentine underöka efterlämningarna efter ett slukat gruvsamhälle. Bland de överlevande finns flickan Hester som utan förvarning angriper Valentine. Tom skyddar då sin idol och tar upp jakten på angriparen, jakten slutar med att både Tom och Hester faller ner från staden och landar i gyttjan långt nedanför.
 
Förutom att Tom lämnat staden han bott i hela sitt liv så tvingas han samarbeta med Hester som är van att klara sig på egen hand. Dessutom behöver han komma på en rimlig förklaring till varför hans hjälte och idol, Valentine, puttade honom.
 
Här börjar en fantastisk resa fylld av pirathamnar, luftskepp , rostiga stridsrobbotar och spioner uppblandat med intriger ombord London där det teknokratiska ingengörsgillet smider ränker ihopp om att ta över staden och styra kursen mot fasta bosättningar i öster för att plundra och skövla. Boken innehåller inga pekpinnar men ändå berör handlingen på ett mycket handgripligt sätt imperialism och kolonialism. Det kringflackande samhället slits även mellan teknologins och vetenskapens framsteg och utplånandet av gammal kunskap och tradition. Tom tvingas inse att hans syn på hur samhället är uppbyggt skiljer avsevärt mot de "ociviliserade" som bor utanför de rörliga städerna och att hans hjältar bär på ett mörkt förflutet som har fått svåra konsekvenser för många, däribland Hester.
 
Många av miljöerna och personerna känns bekanta men upplägget är så pass genomtänkt och färgfyllt att det är lätt att rycka på axlarna åt de svagare elementen.Det mest unika är karaktären Hester, en föräldrarlös flicka som tvingas skyla sitt ansikte på grund av hemska ärr. Hon drivs av hämnd och utgör en skarp kontrast mot Tom.
 
Jag läste boken i rasande tempo och mot slutet var det faktiskt riktigt spännande, trots att slutet var ganska väntat. I serien finns ytterligare tre böcker som jag nog tänker läsa, dessutom ryktas det att Peter jacksson sitter på filmrättigheter till boken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0