src="https://static.blogg.se/shared/js/script.js">

Kombucha

 
 
Kombucha kan avse två olika drycker. Antingen en varm dryck baserad på algen kombu, vilken även är huvudingrediensen i dachi, eller, vilket vi ska titta närmare på idag, en jäst te-dryck. Om du lyssnar på dryckens förespråkare så har den en mångtusenårig historia i Asien och är känd som "livets elixir". Drycken ska då ha fått sitt namn efter en Dr. Kombu som med hjälp av drycken botade en av Japans kejsare. Om du lyssnar på de som är skeptiska så uppfanns drycken någon gång på 1900-talet i Östeuropa och introducerades till resten av västvärlden av hälsofanatiker på 90-talet. Drycken tillverkas av sötat te under en jäsningsprocess, så förutom antioxidanter från teet så tillkommer B-vitamin från jäsningsprocessen samt lite annat smått och gott och hälsofrämjande. Beroende på vem du frågar så botar drycken nästan allt, eller har ingen effekt alls förutom en del skadliga biverkningar om du slarvar med bryggningen. Jag gissar att svaret finns någonstans i mitten.
 
 
 
För att få tag på drycken kan du antingen brygga den själv, hitta ett bryggeri i huvudstaden eller ett litet gårdsbryggeri på Gotland i närheten av Åminne. Drycken innehåller liksom Yoghurt levande bakteriekultur, samt jästkultur, så drycken kan vara grumlig och innehålla klumpar. Den levande kulturen innebär också att man behöver vänja magen vid drycken gradvis om man vill undvika komplikationer. De varianter jag har fått tag på är smaksatta med äpple och honung, inte helt överraskande är honungsvarianten lite sötare och äpple lite mer läskande. Drycken påminner om vinäger i smaken och har till följd av jäsningen blivit lätt kolsyrad. Efter att bara nyttjat drycken under några dagar känner jag redan ett sug efter en munfull när det är riktigt varmt ute. 
 
Om du, liksom jag, funderar på att komma igång med egen tillverkning så krävs förutom lätt anskaffande ingredienser en levande svampkultur som man sedan håller liv i likt en surdeg. Om man letar runt lite på nätet finns det folk som delar med sig av sina egna kombucha-svampar. Om du råkar ha en svamp så hör gärna av dig.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Matbloggstoppen RSS 2.0
RSS 2.0