
Långledighet har gjort mig så pass veckovill att jag postade veckans manga igår, så idag får det bli ett till inlägg i min nya feature: Dryck.

De vita vipporna på bilden är älggräs, eller älgört, eller för att vara riktigt fin i kanten filipendula ulmaria. Förutom lite C-vitamin i blommorna innehåller hela växten salicylsyra som verkar både febernedsättande och smärtlindrande i tillräckligt hög koncentration. Jag har ingen källa på det men jag har någon gång hört att växten har fått sitt namn p.g.a. att älgar med stor aptit smaskar i sig blommorna både för smakens och de hälsofrämjande ämnenas skull. Hur som helst har jag länge tyckt om både lukten och smaken på dessa blommor och trotsar varje år både mygg, fästingar, nässlor, värmeslag och pollenallergi för att plocka ett fång.
Steg 1, plocka blommorna.
Blommorna växer där solen kommer åt och där det är fuktigt. Kika därför i diken, sänkor och sluttningar i utkanten av lövskog, där kommer du garanterat hitta växten. När du plockar är det en god idé att ta med en sekatör, blommorna går att bryta av men med en sekatör går det snabbt och smidigt.
Blommorna växer där solen kommer åt och där det är fuktigt. Kika därför i diken, sänkor och sluttningar i utkanten av lövskog, där kommer du garanterat hitta växten. När du plockar är det en god idé att ta med en sekatör, blommorna går att bryta av men med en sekatör går det snabbt och smidigt.

Filipendula ulmaria
Använda blommorna.
Saft Blomklasarna är inte helt olika fläderblom så om du har ett bra recept på flädersaft så kan du använda det. I annat fall följer mitt eget recept här.
1. Börja med att trycka ner två nävar blommor i en gryta och dela en citron som du lägger på toppen.

NSFW?
2. Koka sockerlag. En liter vatten till ett kilo socker. Häll i en påse citronsyra, jag tror det är 30g i påsen, samt lite passande kryddor. Förslagsvis kanel, kardemumma, kryddnejlikor eller ingefära. Om du väljer ingefära ska du nog ta det lite lungt med mängden.

Steamy
3. Slå den varma sockerlagen över blommorna och citronen, rör om och ställ svalt. Hur länge röran bör stå beror lite på vad du haft i. Om du har kryddnejlikor och ingefära i bör du hälla av det tidigare för att de smakerna inte ska ta över. Likadant om du hittat delvis överblommade klasar eller har fått med mycket av skälkarna, annars kan saften smaka ogräs. Ett riktmärke är dock någonstans mellan 3-7 dagar.

Den här bloggen behöver snart åldersgräns
4. Häll av, frys in och drick.
Torka blommor Torkade blommor kan användas till lite av varje. Om du gör egna teblandningar kan du bättra på dessa med några nypor torkade blommor. Blommorna kan även blandas i ett glas vatten, få stå över natten, för att sedan drickas i febernedsättande syfte. Jag har även hört att blommorna kan användas för att smaksätta sprit och mjöd, men detta är inget jag haft tillfälle att pröva själv.
Bästa sättet att torka blommorna på är att lägga ut dem på en vaxduk eller liknande, om du hänger upp buketterna så behöver du ändå ha en duk under för de drösslar nåt förskräckligt.
Färska blommor En personlig favorit är att helt enkelt knöla ner lite blommor i ett kaffefilter, slå på kokande vatten och sedan söta med honung.
Så ge er ut och plocka, hör gärna av er med resultaten.

2